Poděkování v Ostravě

Datum: 24. 1. 2020
Místo: biskupství Ostravsko – Opavské diecéze v Ostravě

Je pátek 24. ledna 2020 a na parkoviště před biskupstvím Ostravsko-opavské diecéze v Ostravě se sjíždějí auta. Lidé, kteří z nich vystupují, míří rovnou do budovy biskupství. Jsou to fotografové společenství Člověk a Víra, kteří sem přijeli dojednanou schůzku. Místo prezenční listiny by mohla posloužit tři blahopřání, na která každý z účastníků v rychlosti připojí svůj podpis. Jsou určena pro oba otce biskupy a naši milou paní Janu Praisovou z tiskového oddělení diecéze. Je krátce po druhé hodině odpolední, když nás paní Praisová přichází vyzvednout a vede nás do útrob budovy biskupství, do zasedací místnosti.

Všichni už pohodlně sedíme, když mezi nás po chvíli přichází o. biskup Martin David. Velmi srdečně nás vítá. Zatím všechno probíhá tak, jak jsme to již zažili dříve. Po modlitbě a krátké řeči o. biskupa nastává pro nás ale okamžik překvapení! Do zasedačky se vrací paní Praisová a jako poděkování za naši práci tentokrát nese velký čokoládový dort s marcipánovou cedulkou: DĚKUJEME! Málem nedýcháme. Všichni cítíme, že tak krásného ocenění se nám a našim kolegům dostává jen výjimečně. Když emotivní chvilka pomine, pořídíme společnou fotografii všech zúčastněných i s dortem. O minutu později už ti šikovnější z nás dort krájejí a posílají po obvodu stolu. Je to fakt mňamka…

Poděkování fotografům v Ostravě


Setkání pokračuje v příjemném přátelském rozhovoru. Hovoří se např. o spolupráci fotografů s biskupstvím, o propagaci diecéze v médiích – třeba o časopise Okno, diecézním zpravodajství v Katolickém týdeníku, podrobně probíráme také diecézní webové stránky či Facebook, kde se naše galerie a fotografie často využívají. Diskutuje se také o probíhající výstavě v katedrále a o putovní diecézní výstavě, která je k dispozici k zapůjčení nejen do církevních prostorů. Probíráme též výroční zprávu ČaV za rok 2019. Společně hledáme řešení úkolů, které stojí před námi – usilujeme například o získání nových fotografů v odlehlých částech diecéze, jako je Jesenicko nebo Jablunkovsko. Vše se nese ve velmi příjemném, přátelském duchu, nechybí humor a vzájemné porozumění.

Ostravský team

Po biskupském požehnání následuje vzájemné obdarovávání. Posíláme ještě pozdravy o. biskupovi Františkovi, který se bohužel schůzky nemohl zúčastnit a loučíme se.

Společné setkání přineslo plody v podobě rad, tipů, nových kontaktů a projektů. Především však znamenalo pro naše dobrovolné fotografy povzbuzení do dalšího roku práce. Z biskupství slyšíme, že jsme jako bojovníci v předních liniích. A v tuto chvíli si tak opravdu i připadáme.

Přáli bychom všem našim kolegům, aby ve svých diecézích nacházeli u biskupů a pracovníků biskupství takovou podporu, jaké se dostává nám v Ostravsko-opavské diecézi.

Nela Franková