Krátké zamyšlení spolu s Foto týdne (archiv)

Živé slovo

Živé slovo

Ježíš se v moci Ducha vrátil do Galileje a zpráva o něm se roznesla po celém okolí. Učil v jejich synagogách a všichni ho chválili. Když přišel do Nazaretu, kde byl vychován, přišel podle svého zvyku v sobotní den do synagogy a vstal, aby četl. Podali mu knihu proroka Izaiáše, a když ji otevřel, nalezl místo, kde bylo napsáno: „Duch Hospodinův je nade mnou, neboť mě pomazal nést evangelium chudým. Poslal mě vyhlásit propuštění zajatým a prohlédnutí slepým, propustit soužené na svobodu a vyhlásit léto Hospodinovy milosti.“ Potom knihu zavřel, vrátil ji sluhovi a posadil se. Oči všech v synagoze byly upřeny na něj. Začal jim vysvětlovat: „Dnes se toto Písmo naplnilo, když jste je slyšeli.“ (Lukášovo evangelium 4,14-21)

Dnešní úryvek nás přenáší do synagogy, kde Ježíš předčítá slova proroka Izaiáše. Říká: „Dnes se naplnilo toto Písmo.“  Nejenže se naplnilo v době Ježíšově a na Pánu Ježíši. Ale toto „dnes“ stále trvá. Bůh chce stále vstupovat do naší přítomnosti. Písmo svaté nám zprostředkovává nejen Ježíšova slova k jeho učedníkům a posluchačům, je také cestou, kdy Bůh osobně oslovuje každého z nás. A tak stejný text s vírou přečtený nás může každý den oslovovat zcela novým způsobem. Je to živé slovo. Tím se liší od jiných moudrých knih.

Proto jej máme v úctě, proto ho máme mít vždy při ruce, proto mu máme vždy s velkou pozorností a očekáváním naslouchat. A pokud bychom k tomu snad neměli dostatek času, nezapomeňme, že k nám touto cestou přichází při každé mši svaté. Kyslík našemu duchovnímu životu dodávají plíce, které mají dvě strany: eucharistii a Boží slovo.

P. Jan Plodr (Morkovice) a P. Ladislav Kunc (Kunovice)