Krátké zamyšlení spolu s Foto týdne (archiv)

Vystup na horu

„Když je propustil, vystoupil na horu, aby se o samotě modlil.“ (Mt 14,23)

Hory hrají v geografii a historii Palestiny důležitou roli, proto se v Bibli často připomínají. Nabízejí výhled. Jelikož příznivě ovlivňují srážky, staly se symbolem plodnosti, zdrojem pastvy i lovištěm zvěře. Díky své nepřístupnosti sloužily jako útočiště.

Hory jsou symbolem věčného trvání a stálosti. Patří mezi první stvořené věci, svědčí o moci Stvořitele.

Hory také symbolizují překážky, se kterými se v životě setkáváme.

Už před Ježíšem mnozí vystoupili na horu a tam se osobně setkali s Bohem – Abraham při zkoušce víry (Gn 22), Mojžíš při převzetí deseti přikázání (Ex 19), Eliáš (1Kr 19),… Na hoře Golgotě Ježíš obětoval svůj život, aby nás zachránil. Po Ježíšově zmrtvýchvstání se jeho učedníci vydali na horu, kterou jim určil, aby se znovu setkali se svým Mistrem před jeho nanebevzetím.

Někdy bývá těžké slyšet Boží hlas. Jsme zavaleni úkoly, požadavky druhých lidí, neustálým hlukem okolo nás. Ježíš bral často své učedníky na některou z hor v okolí, aby unikli shonu každodenního života a mohli se soustředit na důležité věci, které je chtěl naučit. I my potřebujeme být sami s Bohem, abychom slyšeli Jeho hlas, odpočinuli od svých starostí a nabrali nové síly. Různé hory, kopce a kopečky k tomu dávají skvělou příležitost. Jsou stranou od lidí, můžeme si na nich užívat klid, kochat se Božím stvořením. Můžeme na nich získat nadhled nad nejrůznějšími situacemi v našich životech, pomáhají nám změnit perspektivu našeho pohledu. A že to stojí námahu? Ta přinese užitek nejen našemu tělu, ale i duši – díky uvolněným endorfinům se začne odbourávat stres a budeme se cítit mnohem lépe. Ale největším bonusem je to, že budeme moci být nerušeně se svým Stvořitelem.

 

 

Iva Horálková, Člověk a Víra