Krátké zamyšlení spolu s Foto týdne (archiv)

DVĚ RYBY STAČÍ

Večer pak k němu přišli učedníci a řekli: „Tohle místo je pusté a už je dost pozdě. Propusť zástupy, ať si jdou do vesnic koupit něco k jídlu.“ „Nemusejí odcházet,“ odpověděl jim Ježíš. „Vy jim dejte najíst.“ „Nic tu nemáme,“ namítli, „jen pět chlebů a dvě ryby.“ „Přineste mi je,“ řekl jim. Nechal zástup posadit na trávě, vzal těch pět chlebů a dvě ryby, vzhlédl k nebi, požehnal, lámal a dával ty chleby učedníkům a učedníci zástupům. A tak se všichni najedli do sytosti. Potom posbírali nalámané kousky, které zbyly: dvanáct plných košů. Jedlo tam tehdy kolem pěti tisíc mužů kromě žen a dětí. ( Mt 14,15-21)

Nemusíš být dokonalý, abys mohl přijít k Bohu. Nemusíš čekat, až překonáš své slabosti, až vystuduješ teologii, až si dáš do pořádku vztahy, až…

Bůh nás zná, ví o našich nedokonalostech, ví, s čím zápasíme. Ví o našich zraněních i o všech tajemstvích, která skrýváme před ostatními lidmi.

Růže jsou krásné květiny. Ale mají trny (ve skutečnosti to jsou ostny). Existuje několik teorií, proč tomu tak je. Asi nejznámější je ta, že se jedná o ochranu před predátory – pomáhají růži přežít. Méně lidí už ale ví o další funkci trnů. Původním místem výskytu růží jsou listnaté lesy, v kterých není zrovna dostatek světla potřebného k životu. Každá rostlina se proto snaží získat co nejvíce světla pro sebe. Stonky růží jsou křehké a nedokáží se vytáhnout moc vysoko, pokud se nezapřou o nějakou dobrou oporu. A právě trny na sousedních stoncích se mohou takovou oporou stát.

Naše slabosti a nedostatky jsou podobné těmto ostnům. Chrání nás před pýchou, před tím, abychom si mysleli, že své životy zvládneme žít sami bez Boha. A zároveň nám pomáhají, abychom se dostali blíž ke světlu – k Bohu.

Tam, kde vidíme své slabosti a své nedostatky, tam skrze nás může Bůh jednat. Naše slabosti jsou příležitostí pro zázraky. Možná nebudeš mít více požehnání, více moudrosti, více síly, více dokonalosti. Možná nepřijdou lepší časy. Bohu stačí to, co máš teď. Máš jen dvě ryby? To stačí! Dej je Bohu k dispozici a pak z nich začni rozdávat. Bůh je rozmnoží. Udělá mnohem víc, než můžeš ty.

 

Iva Horálková, Člověk a Víra