Krátké zamyšlení spolu s Foto týdne (archiv)

Pravda osvobozuje

Tomáš mu řekl: „Pane, nevíme, kam jdeš. Jak můžeme znát cestu?“ Ježíš mu odpověděl: „Já jsem cesta, pravda a život. Nikdo nepřichází k Otci než skrze mne. (Jan 14,5-6)

Jedna z pouček sv. Tomáše Akvinského říká, že pravda je shoda poznání se skutečností.

Každý poctivý člověk, a zvláště křesťan, který přijal Ježíšovo učení jako svou životní cestu, se nevyhne poctivému hledání pravdy ani zápasu o pravdivost ve slovech a postojích. Pravda osvobozuje, člověk si nemusí moc pamatovat, nebojí se, že se mu přijde na lež či přetvářku.

Kdo nám uvěří, když pravdu nehledáme, nevážíme si jí, nebo ji „ohýbáme“? Lže ten, kdo je zbabělý, bojí se následků svého slova či skutku. Nebo kdo si přikrášlí pravdu ve svůj prospěch. Někteří vytvářejí Fake news, záměrně falešné zprávy (i obrazy), a vypouštějí je hrdě mezi lidi. Proč? Dělí se tak o svůj strach? Chtějí senzačními zprávami zvýšit návštěvnost svých stránek? Nebo jim někdo platí za polopravdy, aby snáze ovlivnil druhé? Ptejme se dříve, než jim uvěříme!

Jan 14,6 nabízí cestu. Znám-li evangelia, vím, kde hledat odpověď.

Ježíši, chci hledat pravdu, protože je to spolehlivá cesta ke svobodě i k životu. Ty jsi Pravda, a já chci žít v pravdě. Co říkáš na moje myšlenky? Co říkáš na moje slova a postoje? Díky za dar Ducha a otevřené srdce!

P. ICLic. Karel Moravec, Hora Matky Boží Králíky