Krátké zamyšlení spolu s Foto týdne (archiv)

TADY a TEĎ (O bohatství a moci )

Když se znovu vydal na cestu, doběhl je jeden muž, poklekl před ním a ptal se ho: „Dobrý mistře, co mám udělat, abych se stal dědicem věčného života?“ „Proč mě nazýváš dobrým?“ opáčil Ježíš. „Nikdo není dobrý, jen jediný – Bůh. Přikázání znáš: ‚Necizolož, nezabíjej, nekraď, nelži, nepodváděj, cti svého otce i matku.‘“ „Mistře,“ odpověděl, „to všechno jsem dodržoval odmalička.“ Ježíš se na něj zadíval, zamiloval si ho a řekl mu: „Schází ti jen jedno – jdi, prodej všechno, co máš, rozdej to chudým, a budeš mít poklad v nebi. Pojď a následuj mě.“ Ta slova ho ale zarmoutila, a tak smutně odešel. Měl totiž mnoho majetku. Ježíš se ohlédl a řekl svým učedníkům: „Jak nesnadno vejdou do Božího království ti, kdo mají bohatství!“ Učedníci byli z jeho slov ohromeni. Ježíš jim tedy zopakoval: „Synáčkové, jak těžké je vejít do Božího království! To spíše projde velbloud uchem jehly než boháč do Božího království.“ V naprostém ohromení se jeden druhého ptali: „Kdo tedy může být spasen?“ Ježíš se na ně podíval a řekl: „U lidí je to nemožné, ale ne u Boha. U Boha je možné všechno.“ „Podívej se,“ ozval se Petr, „my jsme všechno opustili a šli jsme za tebou.“ Ježíš odpověděl: „Amen, říkám vám, že není nikdo, kdo by opustil dům nebo bratry nebo sestry nebo otce nebo matku nebo děti nebo pole kvůli mně a kvůli evangeliu a nepřijal by nyní v tomto čase stokrát tolik domů a bratrů a sester a matek a dětí a polí s pronásledováním a v nadcházejícím věku věčný život. (Mk 10,17-30)

 

Přemýšlím o smyslu bohatství… jaký dobrý úděl pro toho, kdo má! Bohatý může podporovat spoustu dobrých projektů, humanitárních organizací či nadací, obdarovávat své blízké, aniž by mu chybělo… prostě z dostatku.

Ten dostatek má ale jednu nedokonalou vlastnost – uspokojuje časově omezeně, i když TADY a TEĎ. Další nebezpečí čeká hned za rohem - vede k aktivismu, ale ne k oběti. Když za Ježíšem přijde bohatý mladík a chce radu do života, jak získat věčný život, Ježíš mu jasně říká – nelpi na majetku, rozdej ho… Příslib pokladu věčného života v Božím království mu nestačí, neuspokojí ho TADY a TEĎ, možná jednou… ale ne teď! Aktivismus, byť dobře myšlený, zaslepuje srdce.

Potřeba vlastnit velice úzce souvisí s potřebou mít moc. Moc rozhodovat, moc manipulovat, moc uspořádávat si život podle svých představ. A jak tak jde život, najednou zjišťuji, že Boží království je v nedohlednu, jako by bylo v mlze. Vím, že tu je, že někde tam je… Vlastnit, vydělávat, investovat, nakupovat, dávat… možná ale také míjet se s věčným štěstím. Proč? Srdce a svědomí zaslepené svobodou já, spravedlivě obhajované, ale nepokorné, neodevzdané, neobětované a nenaplněné Duchem Ježíšovým.

Buďme raději bohatí pro Boží království TADY a TEĎ.

Ludmila Vjaclovská, dětský domov Emanuel Stará Ves