Krátké zamyšlení spolu s Foto týdne (archiv)

O Boží jednoduchosti

Nyní tedy, Izraeli, co od tebe požaduje Hospodin, tvůj Bůh? Jen aby ses bál Hospodina, svého Boha, chodil po všech jeho cestách, miloval ho a sloužil Hospodinu, svému Bohu, celým svým srdcem a celou svou duší, abys dbal na Hospodinova přikázání a nařízení, která ti dnes udílím, aby s tebou bylo dobře (Dt 10,12-13 ČEP).

Židé spočítali, že Tóra obsahuje celkem 613 přikázání (248 příkazů a 365 zákazů). Takové množství je obtížné k zapamatování, natož, aby to člověk dodržoval! Proto ke slovu přichází zkratky. Uvedený verš je jednou z nich: Mojžíš se svému lidu pokusil shrnout podstatu Hospodinova zákona do jedné věty. To se pamatovat dalo, a navíc byla pravděpodobnost, že člověk, který toto dodrží, bude mít tendenci dodržovat i vše ostatní.

V Novém zákoně vidíme podobné zkratky. Pán Ježíš (ve shodě s farizeji) prohlásil, že podstatou celého zákona i proroků je láska k Bohu a bližnímu. Zkratky používal i apoštol Pavel: ve svém zápase s přívrženci judaismu usilujícími uvalit na křesťany jho Mojžíšova zákona šel tento apoštol až úplně na „dřeň,“ když napsal, že ke spáse stačí, aby člověk ve svém srdci uvěřil v Kristovo vzkříšení a ústy Pána Ježíše vyznal (Ř 10,9-10).

Geniální myšlenky mívají často velmi jednoduchý základ. Vidíme to ve stvoření, matematice, fyzice. I člověk, který se nezajímá o fyziku, bude znát slavnou Einsteinovu rovnici o vztahu hmoty a energie. Žasneme nad tím, jak jednoduše se někdy dají vyjádřit hluboké fyzikální zákony. Osobně znám člověka, který se k Bohu obrátil poté, co na vysoké škole přemítal nad matematickým vyjádřením Gaussovy křivky. Smysl pro eleganci a symetrii ve světě matematiky mu pomohl pochopit existenci Stvořitele.

Žijeme ve světě, který je stále složitější a komplikovanější. Obraz renesančního člověka schopného postihnou moudrost světa v celé šíři je spíše nesplnitelným ideálem než skutečností; zpravidla nejsme schopni do hloubky porozumět ani vlastnímu oboru. V životě prožíváme chvíle, kdy i Bůh se nám jeví jako nekonečně vzdálený, složitý a nepochopitelný. Připomínejme si, že Jeho záměrem je a vždy bylo, aby se lidem přiblížil. Stal se člověkem, jedním z nás. Složité duchovní pravdy mistrně převedl do srozumitelných podobenství, které pochopili i prostí lidé. Na jednu stranu sebou přílišné zjednodušení nese určitá rizika, že pravda bude zkreslena, a proto každý, kdo chce jakoukoli oblast pochopit do hloubky, nevyhne se důkladnému studiu, na druhou stranu nejdůležitější duchovní pravdy jsou srozumitelné všem lidem bez rozdílu. Bůh nás zve, abychom jej poznali srdcem, skrze víru.

Martin Moldan, biskup Apoštolské církve